Pagina's

zondag 2 oktober 2011

Portret van onze Engelse Bulldog

De enige manier om de stap te zetten naar strobist fotografie is door er gewoon meete beginnen... right?

Dat de 7D en Speedlight 430EXII goede vrienden zijn, wist ik al wel eerder. Eén van de leukere snufjes die ze in de 7 hebben gestopt is dan ook de draadloze flitsbesturing. Het voordeel dat de ingebouwde functie heeft tov de radio gestuurde bakjes om er op te schuiven, is dat het 1: niets extra kost en 2: toelaat de flits af te stellen via de camera, en je dus sneller tot een goede balans kan komen zonder telkens naar de flits te moeten lopen. Het grote nadeel is dat de camera 'zicht' moet hebben op de flits (werkt via IR).

De opstelling is met de flits op statief ongeveer 1m naar rechts en op +/- 1.5m hoogte.

Hoe ga ik dan tewerk? Ik begin met de achtergrond mooi te belichten. Richtgetallen hierbij zijn:
f: ongeveer 2 stops dicht: hier f:5 omwille van een beetje scherpte diepte en betere lensprestaties.
sluiter: beginnen bij 1/150: deze dient om het omgevingslicht te sturen. We willen dus nog wat 'speling' creëren om bij de ondergaande zon nog langer te kunnen belichten (tot 1/15) om de balans tussen flits en omgeving te behouden.
ISO: wat nodig is om met het gekozen diafragma & sluiter de achtergrond mooi belicht te krijgen. Hier ISO 200.

Als we dan zo de achtergrond mooi hebben, voegen we de externe flits toe.Kracht beginnen we bij 1/8 (kunnen we nog 4 stapjes omhoog(1/1) en 4 stapjes omlaag(1/128). Na een testshot het resultaat bekijken en indien nodig de flits bijsturen door ze harder of zachter te zetten, maar ook de lichtbundel te zoomen om zo het licht beter te richten en controleren (hier heb ik 50-85 gekozen).








Geen opmerkingen:

Een reactie posten