Pagina's

maandag 25 april 2011

Het Kasteel van Modave & de burcht van Logne

Op Zaterdag 23 April zijn we met Scherpzicht in de voormiddag het Kasteel van Modave gaan bezoeken.

Het oudste deel van dit kasteel, de feitelijke 'burcht', werd door de Heren van Modave strategisch op een rots hoog in de Hoyoux vallei gebouwd. In het midden van de 17de eeuw gedeeltelijk verwoest waarna het van een middeleeuwse burcht verbouwd werd tot een elegant buitenhuis. Het kasteel is omringt door een park met franse tuinen. 

Binnen is er een unieke verzameling interieurstukken waaronder stoelen, banken, bedden, tafelgoed, ... uit de 17e en 18e eeuw te bewonderen. 




  








In de namiddag hebben we de burcht van Logne bezocht.
Deze burcht werd in de 12e eeuw gebouwd op een zeer strategische plaats die sinds de Gallo-Romeinse tijd bezet was en bezit een rijke geschiedenis. De Burcht is een voorbeeld van uitstekende militaire architectuur: door zijn perfecte ligging kon de vijand onmogelijk ongezien naderen, de smalle steile helling bood vrijwel geen bescherming tegen boogschutters die vrij schot hadden vanaf de kantelen. Wie tot aan de poort kon geraken, moest nog eens door een smalle S-vormige steeg waar de stormram vast kwam te zitten en waar ze van beide kanten een spervuur vanaf verdedigingstorens moesten trotseren. Wie dat op miraculeuse wijze overleefde stootte op een volgende poort met daarachter een lange diepe slotgracht recht tegenover de verdediging van op de burcht zelf.
Pas met de komst van artillerie kon deze Burcht in 1521 door de troepen van Keizer Karel V ingenomen en grotendeels verwoest worden.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten