Onder het moto "De beste camera, is de camera die je altijd bij hebt" volgt hier een review van mijn oude trouwe Powershot A620.
Algemeen:
Canon lanceerde de A620 in 2005, met voor die tijd vooruitstrevende technologieën: Deze compact is immers voorzien van de DIG!C II beeldprocessor, (net als de 30D), spot lichtmeting, heeft een vari-angle (kantelbaar) LCD scherm, Pict-bridge, 4X optische zoom, SD slot, USB 2.0 en 1cm focus in macro stand.
Veel van die snufjes zijn anno 2011 achterhaald, maar in de praktijk moet ik toegeven dat dit apparaat nog goed mee kan met de jongere generatie.
Behuizing:
Vergeleken met de 'jeugd' is deze oude knoert en een joekel van een 'compact'.
Door de 4 penlites is er rechts een behoorlijke 'bobbel' waar bovenop de ontspanner zit met de zoomknop. De zelfde 'grip' die je bij de EOS reeks terug vind. Op zijn smalste punt is de behuizing nog bijna dubbel zo dik dan de huidige S95. Hoewel de behuizing van plastic is, voeld de camera wel erg solide, dankzij zijn afmeting en gewicht ligt 'm goed in de hand.
Als DSLR gebruiker vind ik de afmetingen een pluspunt, maar ik kan me indenken dat wanneer je meer behoefte hebt aan compact, deze wat lomp uitvalt.
Hoe goed is de behuizing bestand tegen de tijd? Wel ik moet toegeven dat hij behoorlijk gebruikt is gedurende 6 jaar. Meerdere keren is 'm gevallen & gebotst. Heeft 4x4 off-road wedstrijden meegemaakt, zowel in de wagen als er naast (zand, stof, modder) en heeft 1000-en km's mee gereisd in de zak van een motorvest.
De behuizing sluit niet overal meer 100% aan, opdrukken zijn vervaagt, krassen her en der... Door het inklapbare scherm is dit op heden nog ongeschonden!
Bediening:
De bediening is 100% Canon, maw, als je gewend bent met een canon apparaat (zowel compact als dslr) te werken, ben je er zo mee weg. Knoppen zitten daar waar je ze zou verwachten en de sluiter geeft een goed gevoel tussen half (AF-AE activeren) en volledig (sluiter activeren). Opstart tijd is vrij goed. Als je linkshandig bent heb je mss wel een probleem: alle knoppen zitten rechts gegroepeerd.
Rechts op het achterpaneel vind je de set-knop die je rechtstreeks naar het instellingen-menu brengt waar je met de ringvormige knop makkelijk doorheen bladerd.
Het scherm met de variabele hoek is erg handig en in de loop der jaren ook veelvuldig gebruikt. Je kan het scherm ook gebruiken als staander om de camera achterover de zetten voor een kikkerperspectief te nemen ;-). Als ik een nieuwe compact koop moet zo'n scherm er echt wel op zitten. Ondankt het zware gebruik heeft dit scharnier het nog nooit laten afweten, noch is het 'slap' geworden.
De optische zoeker hadden ze van mij er eigenlijk best af kunnen laten: hij is niet alleen erg klein maar dekt ook maar 80% van het effectieve beeld, je ziet er geen enkele verdere informatie in (scherpstel punten, tijd, diafragma, ...).
De camera is uitgerust met een draaiwiel voor het instellen van de shoot-modus. Hier kan je voor full-auto gaan, maar portret, landschap, nacht, sport presets staan er op, naast de gekende P, Av, Tv en Manuele functie. De video functie werkt goed, hoewel de resolutie nu wel wat laag is.
Beeldkwaliteit:
Dit is misschien voor mij één van de belangrijkste punten. En over het algeeen scoort de A620 goed. Bij volledige breedhoek is er wel behoorlijk wat ton-vervorming. Dat is echt een punt om aan te denken bij het fotograferen van lijnen of rasters. Achteraf kan je dit nog wel wegwerken, maar naar mijn mening niet meteen de bedoeling als je met je compactje onderweg bent.
Kleuren worden realistisch weer gegeven, contrast en scherpte is ok. Persoonlijk haal ik de verzadiging, contrast en zwarting wel nog wat op in LR. Doe je dat en werk je de vervorming nog wat bij, dan kom je uit bij beelden die naast een budget DSLR met kitlens niet misstaan. Ondanks het misbruik kan ik niet zeggen dat de beeldkwaliteit achteruit gegaan is, ook de autofocus en zoom werken nog vlekkeloos.
In de highlites heeft hij de neiging te gaan overbelichten, zeker op erg heldere en zonnige dagen.
Het iso bereik gaat slechts van 50 tot 400, waar bij 400 de ruis toch een probleem kan worden als er veel donkere partijen in het beeld zitten. Blijft het echter wat lichter dan is de ruis bij iso 400 niet rampzalig.
Conclusie:
Zelfs vandaag blijft de A620 een competente camera, functies die toen state-of -the-art waren, kunnen nu aanzien worden als basis functies.
Pro's:
- Zuivere foto's met relatief weinig vervorming
- Kleur echtheid
- Betrouwbare en vrij snelle autofocus
- Zéér robuust gebouwd en kan één en ander verdragen
- Ligt goed in de hand!
- Kantelbaar LCD scherm is goed afleesbaar en handig in gebruik
- Levensduur batterijen: 4 NIMH's gaan écht lang mee!
- Uitstekende Macro functie
Cons:
- Heldere partijen worden makkelijk overbelicht
- In donkere vlakken veel ruis op iso 400 en soms wat moeilijke autofocus
- Beelden zijn over het algemeen wat flets, maar kunnen makkelijk met wat contrast, saturation & blacks opgepept worden
- Optische zoeker is onpraktisch & eigenlijk (imho) overbodig
Geen opmerkingen:
Een reactie posten